Receptek

Húsvéti báránysült

bárányhús,(comb vagy lapocka),1vöröshagyma,2gerezd fokhagyma,2-2ág kakukkfű és rozmaring,3evőkanál olivaolaj,1evőkanál morzsolt oregánó,1evőkanál citromlé,só-bors érzéssel :) ,0.5-1liter zöldségleves

elkészítés (sütési hőfok 175 °C)
  1. A combot megmossuk, leszárítjuk.A kicsontozott combot henger alakúra göngyöljük, és cérnával átkötözzük.
  2. A megpucolt hagymát és fokhagymát apróra vágjuk. A kakukkfű és rozmaring leveleket, apróra vágjuk.
  3. Az olívaolajat elkeverjük a hagymával, fokhagymával, kakukkfűvel, rozmaringgal, oregánóval, citromlével, sóval és borssal. A húst körbe megkenjük ezzel a keverékkel, jól záródó edénybe éjszakára a hűtőbe tesszük pácolódni.
  4. A húst kivesszük a pácból. Az olajat felforrosítjuk, és a húst körbe megpirítjuk.
  5. Hozzáadjuk a maradek páclét. Előmelegített sütőbe tesszük és sütés, közben a levessel locsolgassuk. A húst kivesszük, alufóliába csomagoljuk, és kb. 10 percig pihentetjük.
  6. A sült szaftot egy kis levessel felfőzzük, egy lábasba szűrjük, és tovább főzzük, míg egy kicsit besűrűsödik. Sóval, borssal ízesítjük.
  7. A húst szeletekre vágjuk, és a szafttal tálaljuk.

Ropogós bárányoldalas fokhagymás-petrezselymes mártással

 A tepsi belsejét egykis olívaolajjal meglocsoljuk, a bordát a feldarabolt burgonyával beletesszük, egy kis vizet öntünk alá, és 210 fokos sütőben, alsó-felső sütés pozícióban, vagy légkeveréses sütőben 200 fokon, egy óra alatt szép piros-barnára sütjük, közben néha-néha megforgatjuk, megmozgatjuk, meglocsoljuk a levével. Ha kicsit idősebb a bárány és vastagabb a borda, természetesen kicsivel hosszabb időre van szüksége. A fűszerezés a szószban rejlik, amit evés közben teszünk a húsra, akkor viszont nagyon gazdagon.

Közben elkészítjük a mártást. 4-5 gerezd fokhagymát feldarabolunk és félcsomó petrezselyemzöldet felaprózunk. Ezeket egy mozsárban fél deci olívaolajjal jó alaposan összetörjük, míg egy sűrűbb , de azért jól kenhető masszát kapunk. (Ha nagyon sűrű lenne, még adhatunk hozzá olívaolajat.) Ízlés szerint sózzuk. Végül a bordákat a sült burgonyával tálaljuk. A szószt egy tálban kínáljuk egy ecsettel, amiből mindenki kedvére keni be a húst.
Hozzávalók (2 személyre):
600g bárányoldalas
600g burgonya
szűz olívaolaj
fokhagyma 
petrezselyem
só 
 
Jó étvágyat és Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánunk

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>