Húsvéti sonka

http://www.huscsarnok.hu/images/shop/product/2.jpghttp://www.huscsarnok.hu/images/shop/product/6.jpg

 

http://cdn2.haon.hu/2010/03/news-20100329-08073016-1587732779.jpg

Húsvéti termékeink ellenőrzött és kizárólag hazai alapanyagokból,hagyományos eljárással készülnek.A hagyományos eljárás pl sóban való több hetes pácolás és kőfüstőlőben való lassú füstölés.Mely ízletessé és tartósabbá teszi a készítményeket,ezt igazolja,hogy az eljárást több száz éve alkalmazzák!

A sonka főzése:

  1. Főzés előtt alaposan meg kell mosni a sonkát, a zsíros réteget azonban ne vágjuk le, mert az elkészítés során kiszárad a sonka.
  2. Ezután tegyük egy nagy fazékba, majd engedjünk rá annyi vizet, hogy bőven ellepje. Hagyjuk állni a vízben, így a tartósításhoz használt só nagy része kiázhat belőle. Ha nagyon száraz és sós a hús, akkor egy éjszakára is beáztathatjuk vagy előfőzzük Végül öntsük el az áztatólevet.
  3. Ismét engedjünk a sonkára annyi hideg vizet, ami jól ellepi, majd tegyük fel főni. Amint felforr, vegyük vissza a lángot a legkisebb fokozatra! Akkor lesz igazán finom a sonka, ha a főzővíz lassan forr, és nem lobog, inkább csak gyöngyözik. Fedőt ne tegyünk a fazékra.
  4. A főzővízbe ízlés szerint tehetünk egy hagymát és egy kevés fokhagymát, esetleg szemesborsot és babérlevelet is.
  5. A sonkát minimum annyi ideig főzzük, ahány kiló (ha két kilós a sonka, legalább két órát kell főznünk). Ha van csont is a hús mellett, akkor próbáljuk azt kihúzni a sonkából a főzési idő végéhez közeledve – akkor van kész, ha könnyen elválik a hústól. A kötözött sonkát hústűvel ellenőrizhetjük, ha már könnyen bele tudjuk szúrni egész a közepéig, lekapcsolhatjuk a lángot.
  6. A sonkát hagyjuk saját levében kihűlni. Ha gyorsítani akarjuk a folyamatot, akkor a (langyos) sonkát hideg vízbe is tehetjük, de semmiképpen se hagyjuk a levegőn kihűlni, mert akkor kiszárad és megkeményedik. Ha a vízben teljesen kihűlt, tegyük a hűtőbe. Csak akkor szeleteljük, ha már teljesen lehűlt és megdermedt.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>